top of page

Möt Annika Lehes 

Guide i Enneagrammet 

Jag heter Annika och jag driver The Enneagram Life. Mitt främsta syfte är att sprida kunskap om Enneagrammet som verktyg för att hjälpa människor till ökad självinsikt.

Jag tror att när vi blir mer medvetna om varför vi tänker, känner och agerar som vi gör och hur våra beteenden påverkar andra i vår omgivning,  blir vi mer ödmjuka och kärleksfulla både mot oss själva och mot våra medmänniskor. 

 

Vi skapar därigenom mer meningsfulla relationer som är fyllda av förståelse, nyfikenhet och glädje, istället för dömande och frustration. Allt detta bidrar således till en mer kärleksfull och förstående värld. 

"Jag lever mitt liv som en Etta (1) i Enneagrammet. Här delar jag med mig lite kort om hur det är att vara en Etta. Detta är inspelat på engelska, då jag fick förfrågan av min kära vän Sherri på Initiate Life att svara på denna fråga"  

Du är välkommen att följa oss här på vår hemsida, på Instagram och Facebook. Och du kan också anmäla dig till de kurser och föreläsningar som finns om Enneagrammet. Här på The Enneagram Life har jag verksamhet runt Göteborg, men även online. Och på Enneagram föreningen i Sverige finns flera olika alternativ runtom i Sverige. 

Jag lever mitt liv som en "Enneagrams Etta", och Enneagrammet kom in i mitt liv för snart tjugo år sedan, och har aldrig lämnat mig sedan dess. Jag har under flera år varit bosatt strax utanför San Francisco i Kalifornien, i området som kan kallas födelseorten för en inriktning av de olika lärorna inom Enneagrammet, den så kallade "Narrative Tradition". Denna lära utvecklades av Dr. David Daniels och Helen Palmer, som jag haft äran att gå kurs för under hösten 2019. Mer information finns på The Narrative Enneagram

Det har varit som ett kärleksförhållande, jag och Enneagrammet. Med sina euforiska genombrytande episoder men även många tvivlande stunder då jag varit nära att ångra vägen jag valt, och funderat på att bryta upp och göra slut med Enneagrammet. Men det går liksom inte, har man väl börjat sin resa i personlig utveckling, så kan man inte helt plötsligt bara låtsas att man inte längre är medveten om sina egna mönster, vanor och reaktioner. Att titta på sig själv med klara ögon kräver mod, och vägen mot en mer närvarande, medveten och ödmjuk person är inte helt enkel, speciellt inte i den värld vi lever i idag. Livets resa går ju både upp och ner, men med djupare kännedom om oss själva och mer ödmjukhet mot dem omkring oss så är jag säker på att vi kan skapa en mer kärleksfull, betydelsefull och enklare värld att leva i.

Enneagrammet har lärt mig så mycket om mig själv och mina relationer till andra människor. Både i nära kärleksrelationer, som till min man och mina barn, men det sträcker sig även över hela spannet till ytliga relationer med exempelvis kollegor och personer i sociala sammanhang. Jag dömmer inte andra lika snabbt längre, utan har mycket mer förståelse för både mitt och andras agerande och inte minst insikt i hur jag kanske uppfattas av andra. Jag är även lite mer medveten om vad som kan trigga andra personer, vad som kan irritera vissa personlighetstyper lite extra, samt vilka rädslor som gömmer sig djupt inom oss. Vi vill ju alla bara känna oss älskade och uppskattade för dem vi är. Och kanske är det viktigaste jag lärt mig på min egna resa, att vara snällare mot mig själv. Med en bättre självkänsla mår vi bättre och kan på så sätt bli bättre medmänniskor.

I min respekt för Enneagrammets komplexitet och vidd, ser jag mig själv som student i dess lära. Därför har jag valt att kalla mig Guide, som en livsguide, inom Enneagrammet. 

Följ med mig på Enneagrammets resa, jag lovar att du inte kommer ångra dig,

EPP logo.png

Under 2019 deltog jag även i en workshop med Enneagram Prison Project (EPP) på San Quentin, Kaliforniens äldsta fängelse med högsta säkerhetsklass. Grundaren av programmet, Susan Olesek, jobbar nu med ett stort team för att få in Enneagrammet på fler anstalter i USA. Projektet har även växt internationellt och finns idag i Belgien, Frankrike, UK, Australien med fler länder på gång. 

Vi är några eldsjälar som jobbar på att få igång EPP i Sverige. Är du intresserad? Känner du någon som kan eller vill bidra med sin tid, kunskap eller nätverk? Tveka inte att kontakta mig. Eller gå med i vår FB grupp. Nedan är Susans gripande TED talk om hur hon startade.

Detta är den upplevelse med Enneagrammet som nog har betytt mest för mig. Det var otroligt starka känslor som väcktes i mig då jag satt i ett stort rum utan vakter, tillsammans med dryga 30 manliga intagna klienter, som många hade suttit frihetsberövade i över 20år. Där fick jag vara med tillsammans med tre kvinnliga föreläsare och prata om Enneagrammet. Vi var alla delaktiga och delade med oss av våra väldigt olika erfarenheter i livet. Det blir väldigt tydligt att många av oss föds in i ett otroligt privilegierat liv och jag kände stor tacksamhet men också otroligt stark medkänsla mot många av kursdeltagarna efter att fått höra deras berättelser.

Det jag främst vill dela här är resultatet från en undersökning som mätt hur många klienter som får återfall i brott. Den normala frekvensen av återfall i brott efter tre år var så högt som 60%, men efter några år av Enneagramsstudier på anstalten kunde man mäta att bland de klienter som utbildats i Enneagrammet hade kvoten för återfall efter tre år sjunkit till otroliga 16%. Detta visar så tydligt hur viktigt det är med självinsikt och vilka otroligt stora förändringar människor kan göra i sina liv, när det finns verktyg om Enneagrammet att jobba med.  

Mer om detta fantastiska projekt kan du läsa om här: The Enneagram Prison Project.   

Jag träffade Alex under en av mina kurser för The Narrative Enneagram under 2019, och vill därför dela hans historia med er här. 

Annika with Marion and Helen r.jpg

Tillsammans med Marion Gilbert och Helen Palmer från min kurs i "Deepening Spiritual Awareness" i Augusti 2019 i Menlo Park, CA USA. En av kurserna inför en Certifiering som lärare inom The Narrative Enneagram. 

Intensive grp photo 8.19.jpg

Här tillsammans med kursdeltagarna i Enneagram Intensive Part2 i Menlo Park, CA 2019 för The Narrative Enneagram. 

bottom of page